BLOG

Geri

Akıllı Geçiş nedir?

26 Şubat 2022


Bu içeriğimizde Türkçe’ye “Intelligent access” kavramının karşılığı olarak geçen “Akıllı geçiş” kavramını masaya yatırmak istedik.

“Demokratikleşme” kavramı aynı zamanda “ilk çıktığında sınırlı bir zümre tarafından kullanılan ürünlerin zaman içerisinde halk arasında yaygınlaşması” anlamına da geliyor.

Sözgelimi; geçtiğimiz çeyrek asır içerisinde klimaların evlerde ve otomobillerde bir standarda dönüşmesine -demokratikleşmesine- tanık olduk.

Ülkemizde ilk örnekleri seksenlerin sonlarında görülen “yana kayar otomatik kapılar”, nam-ı diğer "fotoselli kapılar", o kadar yaygınlaştı ki mahallemizdeki bir markete ya da eczaneye girerken otomatik açılan bir kapı olmadığında bir tuhaflık hissetmeye başladık.

Bu kapılardan beklenen en temel  “yaklaşıldığında kendiliğinden açılma ve kapanma” ve “yana kayarak yer kazanma” özelliklerine, son on yılda bu alanda teknoloji geliştiren firmalar tarafından pek çok yenilik eklendi.

 

İşte “akıllı geçiş” kavramı tam bu noktada ortaya çıktı;

Türk Dil Kurumu sözlüğünde "akıllı" kelimesi, “gerçeği iyi gören ve ona göre davranan” şeklinde açıklanmış.

İnsana atfedilen bu tanımı kapıya uyarladığımızda “takıldığı mekânın gerçeğini gören ve ona göre davranan kapı” tanımı sanırız yanlış olmaz. Peki, “takıldığı mekânın gerçekleri neler olabilir ve akıllı kapılar buna nasıl yanıt verebilir?

Genelden özele doğru birkaç örnek üzerinden inceleyelim.

 

“Akıllı” otomatik kapılar “açılım sayısı” gerçeğine nasıl yanıt verebilir?

Otomobiller için "km sayacı" ne kadar önemli ise; bir otomatik kapı için de “akıllı” ifadesi kullanılıyorsa “ne sıklıkta servis verilecek, değişmesi gereken parçalar ne zaman değişecek, ne kadar hizmet vermiş” gibi sorulara cevap vermeyi kolaylaştıran "açılım sayısı" bilgisi sağlanmalıdır.

 

“Akıllı” bir kapı bir sorun yaşadığında derdini nasıl anlatabilir?

Mesela “hata kodlarını gösteren bir ekran” aracılığı ile. Bu özellik pek çok durumda yetkili servis çağırmaya gerek kalmadan kullanıcıların problemleri çözebilmesini sağlar. Daha da akıllı olan yeni kapı teknolojileri ise yetkili servislerin kapıya uzaktan bağlanıp çözüm üretebilmesine olanak tanıyor.

Bu iki örnekteki gibi yapısal bazı özelliklerin yanı sıra deneyimli uygulayıcıların geliştirdikleri yapısal olmayan çözümler sayesinde de kapılar akıllı hale getirilebilir. Örneğin; bir çelik kapının “ses yalıtım performansı” veya bir otomatik kayar kapının “ısı yalıtım değeri” arttırılabilir.

Sonuç olarak günümüzde fotoselli kapıların “açılma ve kapanma” dışında özel nitelikleri olduğunu fark etmek ve odaklanmak, üreticiler ve kullanıcılar arasındaki ticari bir mesele olmanın çok ötesinde gelişime yönelik toplumsal amaçlara hizmet edebilir.